Ik heb op deze plek eerder een lans gebroken voor de Turbo. En dat ga ik weer doen. Maar u moet mij niet als geheel objectief beschouwen. Ik was namelijk een aantal jaren werkzaam bij RBS Markets. De businessunit van de Britse zakenbank die het onderdeel kocht van ABN en later weer verkocht aan BNP Paribas. De Turbo wordt vaak gezien als een zeer speculatief instrument. Zo kan het zeker worden gebruikt en dat betekent bovenmatige risico’s. Toezichthouder AFM is daarom kritisch is ten aanzien van dergelijke ‘hefboomproducten’. Dat is namelijk wat een belegger doet. Hij investeert met een hefboom.
Werking Turbo
Het principe werkt als volgt. Een aandeel, laten we zeggen Unilever, kost €50. Een Turbobelegger betaalt een fractie en de rest leent hij van de bank. Over het gedeelte wat hij van de bank leent betaalt hij momenteel een finacieringsrente van 1,6%. Met de long variant speelt de belegger in op een stijging en met de short variant op een daling. Stijgt unilever dan maakt de turbo long belegger winst en de turbo short belegger verlies. Bij een daling precies omgekeerd.
Hefboom bepaalt risico
Niet het product zelf is gevaarlijk, maar het gevaar schuilt in hebberige beleggers die denken de beurs te kunnen voorspellen en daarvan maximaal willen profiteren. Hij kiest dan een hele hoge hefboom; leent een groot deel en betaalt weinig zelf. In mijn optiek moet je met Turbo’s niet maximaal, maar optimaal profiteren. Wie namelijk denkt dat een aandeel zal stijgen, kan ook een Turbo long kopen met hefboom 2. Je betaalt dan zelf de helft en leent de rest. In dit geval betekent een 1% stijging van een aandeel, een 2% stijging van de turbo.
De grootste gokker?
Vergis u niet. Miljoenen mensen in Nederland bezitten onbewust een soort Turbo. Wie een huis koopt en dit financiert met een hypothecaire lening, past exact hetzelfde mechanisme toe. En we weten inmiddels dat huizenprijzen ook kunnen dalen. In mijn optiek is iemand met een woning die 100% gefinancierd is dan ook een grotere gokker dan een belegger die een gecalculeerd risico neemt door te investeren in een Turbo met hefboom 2.
Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen
Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.