Beursbewegingen; angst; hebberigheid; werkelijkheid; verwachtingen

Een maand terug verbaasde ik mij op deze plek over de bijna ongebruikelijke kalmte op de financiële markten. Aan die rust kwam vorige week abrupt een eind en beleggers werden goed wakker geschud. De AEX Index sloot dinsdag 16 mei 536 punten om nog geen 48 uur later 519 aan te tikken. Een daling van 3% vanaf de top. En dat hadden we in 2017 nog niet gezien. Een teken dat de belegger de komende maanden nog meer staat te wachten?

Beursbewegingen in juiste perspectief

De meeste beleggers waren onaangenaam verrast, maar maakten zich vervolgens vooral druk om de reden van de correctie te achterhalen (politieke risico’s rondom Trump). Gedreven door angst en hebberigheid probeert de belegger met rationele argumenten beursbewegingen te verklaren. Het is echter minstens zo belangrijk om te beseffen dat een daling van 3% niets is wanneer je de historie bekijkt. Vanuit dat perspectief keek ik eens naar de Citigroup Economic Suprise Index.

Citigroup Economic Surprise Index

De meeste mensen zullen hier nog nooit van gehoord hebben, maar deze index is in het verleden een waardevolle voorspeller van beursbewegingen gebleken. Een scherpe stijging of daling wordt in de maanden erna vaak gevolgd door een omslag in het beurssentiment. Wekelijks komt er een stortvloed van macro-economischecijfers uit. Deze ‘verrassings’ index bekijkt in welke mate de daadwerkelijke cijfers afwijken van de voorspellingen. Een positief getal geeft aan dat economische cijfers overwegend positief verrassen. Andersom duidt een negatief getal op data die grotendeels beneden verwachting uitvallen.

Werkelijkheid vs verwachtingen

Wanneer de werkelijkheid sterk afwijkt van de verwachtingen, heeft dit ook zijn weerslag op de beurzen. Immers, indien cijfers substantieel beter zijn dan verwacht, trekken beleggers zich hier aan op en zullen bereid zijn hogere prijzen te betalen voor aandelen. De markten stijgen. Helaas laat de Surpise Index op dit moment een scherpe daling zien en staat behoorlijk negatief. De beurs nog niet. Laten we hopen dat historische voorspellende waarde van de Surprise Index ditmaal niet uitkomt, want anders mogen we de komende maanden uitgaan van dalingen groter dan 3%.

Geschreven door Jim TehupuringPro bij ProBeleggen 

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia.  Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.