Turbo

In 2004 geintroduceerd en erg populair; de Turbo. Zoals de naam al zegt; hiermee gaat beleggen wat sneller. Dat komt door het hefboomeffect. Bij een hefboom van 2 zal de Turbo procentueel tweemaal zo hard stijgen en dalen als het onderliggende aandeel. Dit effect wordt gecreëerd doordat de koper van een Turbo eigenlijk samen met de bank het aandeel aanschaft. Hij leent in dit geval de helft. Daarover is de belegger uiteraard rente verschuldigd. Momenteel nog geen 2%.

Mogelijkheden Turbo

Door de hefboom kun je als belegger meer risico nemen, maar het maakt de belegger ook veelzijdiger. Hij kan namelijk eenvoudiger valutarisico’s indekkken of de portefeuille diversificeren door ook posities in te nemen die meer waard worden als de markt daalt. Een verstandig belegger kan goed uit de voeten met Turbo’s en soms zelfs extreem verantwoord beleggen. Zo is een Turbo op Shell met een lage hefboom wat mij betreft helemaal geen raar idee. Het dividend dat je indirect ruimschoots ontvangt is veel hoger dan de financieringskosten.

Turbo gevaarlijk

Jammer is dat er ook beleggers zijn die Turbo’s vooral gebruiken om eens lekker te speculeren. En dat gaat vaak mis. In plaats van te kijken waar dan de fout echt ligt, wordt in dit geval met speels gemak gewezen naar de productaanbieders. Zij bieden immers ook de meer speculatieve Turbo’s aan met hogere hefbomen. Derhalve overweegt de toezichthouder nu of niet alle promotionele activiteiten rondom Turbo’s aan banden moeten worden gelegd. Gemakshalve wordt de Turbo over een kam geschoren met inderdaad zeer riskante, dure en obscure producten als flitskredieten, CFD’s en binaire opties. Dat is erg jammer. Het is niet de Turbo die levensgevaarlijk is, maar er zijn wel beleggers die het populaire product verkeerd toepassen. Ik zou het dan ook vooral betuttelend vinden indien de toezichthouder daadwerkelijk overgaat tot dit verbod. Een staatslot is gevaarlijker.

Geschreven door Jim TehupuringPro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en specialiseerde zich in de optiematerie. In 2005 trad hij in dienst bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde niet alleen tienduizenden particuliere beleggers, maar ook leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Hij spreekt veelvuldig bij seminars en symposia en veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio of de column die hij schrijft in de Telegraaf. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.